Останні новини

КИСЕНЬ НЕ ЛИШЕ РЯТУЄ, АЛЕ Й СТАНОВИТЬ НЕБЕЗПЕКУ Рекомендовані

Вчора, 20 травня, в клінічній лікарні ім. А. і О. «Тропіних» пройшло об’єктове протипожежне тренування по відпрацюванню дій співробітників, медперсоналу лікарні при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій техногенного характеру в кисневій станції, під час пандемії COVID-19.

Тема дуже актуальна й важлива, оскільки лікарня фактично з початку пандемії працює як ковідний госпіталь, надаючи допомогу хворим з використанням кисню, а в останні пів року  в значних об’ємах – від 1500 до 1700 кг за добу. Такі умови роботи несуть певну небезпеку, пов’язану з ризиками виникнення аварій – викиду кисню, вибуху, пожежі.

 

Саме з метою недопущення аварійних ситуацій було проведено сьогоднішнє планове об’єктове штабне тренування за участю старших медичних сестер стаціонарних відділень, де безпосередньо використовується медичний кисень.

 

Згідно задуму проведення тренування, при отриманні першої ввідної, під час заправлення автоцистерни рідкого стисненого кисню в резервуар, через несправність запірної арматури стався вибух з розливом рідкого кисню. Аварія в межах одного технологічного блоку на рівні «А». Друга ввідна надійшла про те, що через розтікання кисню утворилася вибухонебезпечна суміш, стався вибух в гаражі лікарні через розлив мастила. Аварія з рівня «А» переходить на рівень «Б» – перехід аварії за межі технологічного блоку і розвиток її в межах лікарні.

 

Після отримання інформації про виникнення аварійної ситуації керівники тренування (заступник генерального директора з технічно-господарських питань Зара Барзій, заступник медичного директора зі стаціонарної медичної допомоги Євгеній Миронов) зібрали учасників та розпочали навчання, в ході якого були відпрацьовані питання ввідних, проведені учбові заняття з наданням теоретичної бази, а також ознайомлення учасників тренування з правилами безпечного киснепостачання лікарні.

Зокрема провідний фахівець з питань цивільного захисту Борис Ткаченко провів лекцію про правила безпечної експлуатації кисневих балонів, установок, концентраторів, систем трубопроводів у лікарні з відпрацюванням дій медперсоналу та працівників лікарні в режимі надзвичайної ситуації при ліквідації її наслідків.   

 

Про експлуатацію оновленої системи подачі кисню наглядно розповіла заступник генерального директора з технічно-господарських питань Зара Барзій, ознайомивши присутніх з розташуванням та принципом роботи кисневого обладнання.

 

Зараз безперебійна подача кисню в лікувальні корпуси забезпечується завдяки встановленій 20-тонній кріогенній ємності, яка заправляється рідким киснем, а розташовані поруч випарювачі перетворюють його в газ. І вже в газоподібному вигляді кисень по мережі трубопроводів доставляється на кисневу станцію лікарні, де розподіляється по відділеннях, поступаючи до пацієнтів.

 

Крім того при необхідності та за показаннями задіюються кисневі концентратори, які виділяють кисень з повітря. Такого обладнання в лікарні наразі 23 одиниці, 6 з яких розташовані в будівлі дитячого відділення, де встановлені на рампу, яка дозволяє забезпечити безперервну подачу кисню в систему.

 

Після практичної частини навчання було підведено підсумки. Керівники проаналізували дії кожного із учасників та відповіли на поставлені запитання.

 

Найголовнішою тезою проведеного штабного протипожежного тренування звучало застереження про те, що кисень не лише рятує, але й становить потенційну небезпеку. Тому знання, контроль, відповідальність, набуття практичних навичок та відпрацювання дій в надзвичайних ситуаціях – це запорука того, щоб кисень рятував, а не створював загрозу життю та здоров’ю людей.

 

 

Про лікарню

Стаціонарна служба