Останні новини

РІК ПАНДЕМІЇ В "ТРОПІНИХ": хвилини відчаю дають нові сили боротися далі Рекомендовані

З початку квітня минулого року до лікарні Тропіних почали надходити перші хворі з COVID-19. За даними квітня 2020 року було зареєстровано 8 амбулаторних випадків та один важкий стаціонарний хворий.



Для нас, медиків, це були перші, дуже невпевнені і тривожні кроки у боротьбу з пандемією, в нову реальність. Такою – нашу професію ми точно ніколи не відчували, і такими – не знали себе і один одного.
  

Рік всередині пандемії… Історії хворих, якісь абсолютно життєві моменти, сльози від одужання… спілкування через маску з пацієнтами у свідомості… страх, біль і надія в їхніх очах. Є моменти, які запам’ятовуються.

Хворий В., 53 роки, поступив по «швидкій», відразу в реанімацію, майже місяць на ШВЛ, вдалося стабілізувати, приходить в себе, пише рукою на листку - "спасибі... заспокойте мою маму". Виписаний з одужанням.

Хвора  Д., 67 років, легені уражені більше, ніж на 80%, її зустрічі чекає новонароджений онук, який народився в нашому акушерському… вона ще не знає… Чоловік усю ніч провів у машині біля лікарні, чекав повідомлень від лікаря – раптом щось знадобиться... Боротьба за життя. Сьогодні стан з позитивною динамікою, він щасливий – вона одужає, у неї є мотивація…

Пацієнт А., 38 років, ще учора в COVID не вірив, сьогодні не може дихати. Відразу узятий на штучну вентиляцію легенів. На обличчі страх, він ніколи не мав проблем із здоров'ям. 16-а доба в реанімації. Нарешті стало краще, по обличчю промайнула посмішка… просить, щоб дружина купила і передала… хрестик. 

Пацієнтка, 89 років, надійшла у вкрай важкому стані. Проживала сама, діти та онуки за кордоном. Мобільна бригада на 7-й день захворювання вдома виявила позитивний тест. Сімейний лікар надав направлення до лікарні, категорична відмова з її боку, мотивована тим, що немає на кого полишити помешкання. Однак, на 12-й день сусіди викликали швидку і її одразу доставили до реанімації. 30 днів вентиляції легенів, на 45-й день діти, які прилетіли з Іспанії, забрали маму та бабусю додому після повного одужання. Знову сльози у дітей, онуків і оптимізм…

 

Таких прикладів дуже багато. Хворі визначають свій стан таким терміном: «Легені не дихають, немає повітря».

 

З серпня 2020 року лікарня Тропіних була переведена у режим надзвичайної ситуації – відтерміновано планові оперативні втручання і госпіталізації. Потім її визначено як лікарню першої хвилі у боротьбі з COVID-19. Розпочата кропітка робота в нових умовах.

Одне за одним десять стаціонарних відділень були перепрофільовані в інфекційні для лікування хворих з COVID-пневмоніями. Велася робота по забезпеченню хворих киснем, - спочатку це було дуже непросто. Реорганізована ургентна служба по прийому і наданню допомоги хворим з підозрою і підтвердженим діагнозом. Вчимося клінічно згідно стандартів лікувати пацієнтів. Посилено роботу відділення реанімації і інтенсивної терапії. Скоординована робота з первинною ланкою, створені мобільні бригади, розпочато системне обстеження хворих на ПЛР та ІФА, показники крові, рентгендіагностика тощо.

В кінці серпня лікарня почала приймати вже усіх хворих міста та районів області з підозрою на COVID-19. В вересні реєструється значне зростання їх кількості, в тому числі з тяжкими проявами. Включились в роботу лікарі усіх профілів: хірурги, травматологи, педіатри, гінекологи та лікарі-інтерни, які відходять від своєї спеціальності та надають допомогу хворим у ковід-відділеннях, переходячи на цілодобовий режим роботи.

З листопада число госпіталізацій зросло в середньому до 28 пацієнтів на добу і лікарня повністю перейшла у режим роботи ковідного центру. І хоча усі ресурси були мобілізовані, гостро відчувалася нестача рук, сил фізичних і моральних. У реанімації – особливо важко, деяким хворим було проведено трахеостомію, «моніторинг» життя тут коливається, як маятник. Працюємо на межі можливого, незважаючи на втому та виснаження.

Всього за весь ковідний рік в "Тропіних" було проліковано майже 1500 пацієнтів з ковід-пневмоніями, 332 хворих пройшло через реанімаційне відділення. Амбулаторно, під наглядом наших сімейних лікарів, лікування пройшли 4147 пацієнтів.

Серед співробітників нажаль є 139 випадків захворювання, багато хто переніс інфекцію з ускладненнями та лікуванням на стаціонарному ліжку. Наразі усі вже в строю, зараз на лікуванні перебуває 6 співробітників.

Без сумнівів, цей рік був найважчим за весь час моєї роботи в медицині як лікаря, так і керівника. Подекуди  хвилини відчаю давали додаткові сили боротися далі, за кожного, не дивлячись ні на що.

Весна 2021 року дала нову хвилю заражень. Заповнення коронавірусних ліжок в лікарні майже 70%. За останню добу надійшло 25 хворих. Розслаблятися не можна, кожного дня ситуація залишається тривожною.

Зараз в лікарні з ковід-пневмоніями знаходяться 182 пацієнтів, 14 – у відділенні реанімації і на ліжках інтенсивної терапії, 12 хворих підключені до апаратів ШВЛ, 10 – у вкрай важкому стані. Кисневу підтримку отримують 136  хворих, до  яких  кисень надходить стабільно і вчасно. Своєчасна оксигенотерапія через маску значно покращує стан хворих. Витрати медичного (рідкого) кисню вражають – з серпня 2020 року по сьогоднішній день вони становлять майже 230 тонн. Стандарти та протоколи лікування відпрацьовані до автоматизму,  особливо у вихідні та святкові дні, коли відсутній лікуючий лікар, а черговий персонал чітко контролює параметри стану хворого і його лікування.

Інфекція вражає також молодих, у яких спостерігається зростання складних випадків, що підтверджує –  COVID  є системним захворюванням, з великим спектром уражень та наслідків, найбільш часті і небезпечні з яких –  тромбоемболічні ускладнення.

 

Одним з методів боротьби з COVID є вакцинація і формування колективного імунітету. Наразі провакциновано 1650 осіб, з яких 484 – співробітники лікарні Тропіних.

 

Пандемія показала, що сильнішими нас робить тільки професіоналізм,  людяність і наша неподільність з усіма: владою, суспільством, медиками.

Спасибі усім, хто поруч! І тим, хто просто не заважає працювати.

Тримаймося, колеги. Пандемія не буде вічною. Втома пройде, а присмак перемоги залишиться.

Генеральний директор
КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних»
Ремига Л.Т.

Про лікарню

Стаціонарна служба