Останні новини

В ЛІКАРНІ ТРОПІНИХ ПРОВОДЯТЬСЯ ОБСТЕЖЕННЯ, СПРЯМОВАНІ НА РАННЮ ДІАГНОСТИКУ РАКУ Рекомендовані

4 січня відзначається Всесвітній день боротьби проти раку.

 

Україна займає друге місце в Європі за темпами поширення онкологічних захворювань. За даними ВООЗ, в нашій країні понад 1 мільйон хворих, кожен день 450 людей дізнаються, що у них виявлена ​​злоякісна пухлина.

 

 

В Корабельному районі Херсона рівень захворюваності реєструється приблизно такий, як і в цілому по країні.

 

Для зниження цього показника потрібно зосередити увагу на ранній діагностиці, яка дозволяє виявити захворювання в його початковій стадії, що сприяє більш ефективному лікуванню. За словами фахівців, прогноз лікування в онкології визначається стадією, на якій було виявлено захворювання. Успіх лікування раку на I-II стадіях більше 90%.

 

Саме тому ендоскопічні обстеження стали пріоритетними послугами у Програмі медичних гарантій на 2020 рік.

 

Рання діагностика за сучасними стандартами, включаючи використання мініінвазівних технологій, застосовується і в клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних.

 

Пройти такі дослідження, як мамографія, різні види рентгенографії, УЗД-дослідження, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, лабораторні дослідження та інші, можна у спеціалізованих кабінетах. Для цього потрібно мати направлення лікаря первинної ланки.

 

Докладніше про актуальність проблеми та деякі діагностичні маніпуляції розповідає завідувач рентгенологічного відділення Олександр ЧЕБОТАРЬОВ:

 

- З метою раннього виявлення онкопатології ми використовуємо різні променеві методи діагностики, рентгенівські дослідження. Якщо говорити про локалізацію, окрему увагу направлено на проблему раннього виявлення раку молочної залози, оскільки це найбільш часта онкопатологія серед жінок. Для діагностики у жінок від 40 років і старше використовується переважно мамографічне обстеження. Саме з його допомогою багатьом пацієнткам вдалося своєчасно дізнатися про наявність пухлини і пройти успішне лікування. В лікарні працює мамограф, який дозволяє виявляти новоутворення менше 1 см, тобто виявляє пухлину перш, ніж її можна відчути при пальпації і до виникнення симптомів. Завдяки тому, що прилад цифровий, лікар-рентгенолог може працювати із зображенням: зменшувати, збільшувати, концентруватися на певній ділянці залози. Важливо відзначити, що ми проводимо не лише діагностику при тривожних симптомах, але й скринінгові обстеження, тобто при відсутності скарг. Їх мета раннє виявлення раку молочної залози, яке дозволяє провести лікування на ранніх стадіях та підвищує показники виживання. У якості методу дообстеження, при сумнівному результаті після мамографії, призначається УЗД-дослідження, наприклад, коли у жінки висока щільність молочної залози і результати мамографії не піддаються однозначній інтерпретації. Поєднання мамографії та УЗД дає практично 100% виявлення.

 

- Олександр Едуардович, кому, коли і яке обстеження рекомендується проходити? Проведення маммографічного скринінгу має свої особливості?

- Мамографія зазвичай не призначається жінкам до 35 років (якщо для цього немає показань). При наявності сімейного анамнезу раку молочних залоз мамографію рекомендують проводити 1 раз на 1-2 роки (при цьому регулярно обстежуючи груди самостійно та в кабінеті лікаря). У віковому діапазоні 35-40 років всім жінкам одноразово проводиться первинна мамографія для визначення структури тканин молочних залоз. У віці після 40 років пропонується проводити мамографію 1 раз на 2 роки, з огляду на результати попередніх обстежень, самообстеження, пальпації і огляду лікарем-маммологом. Всі ці етапи контролює сімейний лікар і, в принципі, вам необхідно регулярно відвідувати свого лікаря, щоби при необхідності, за його направленням, проходити потрібні обстеження. В той же час, якщо ви виявили збільшення пахвових лімфатичних вузлів, ущільнення в грудях, зміни на шкірі або виділення з соска, то незалежно від віку і давності останнього обстеження потрібно якомога швидше звернутися до лікаря і пройти мамографію. Пам'ятайте, що повне одужання можливе при своєчасному зверненні та кваліфікованому лікуванні.

 

- Наскільки це доступна діагностика?

- Мамографія в лікарні проводиться безкоштовно. Бажаючим пройти дослідження слід звернутися до лікаря первинної ланки, взяти направлення й записатися на мамографію.

 

«Золотим стандартом» серед методів сучасної діагностики раку є ендоскопічне обстеження, яке здійснюється за допомогою введення в організм гнучкого ендоскопа, оснащеного фото- і відеокамерою та приладом для біопсії. Даний вид обстеження допомагає виявити початкову стадію таких онкопатологій, як: рак гортані, шлунка, кишківника та ін.

 

Лікар-ендоскопіст кабінету ендоскопічних досліджень приймального відділення Євген ЯКУБОВ підкреслює, що тенденція з поширеності онкозахворювань органів травлення тривожна. На жаль, багато випадків виявляються в запущених стадіях. Крім того, якщо раніше випадки захворювання виявлялися переважно у літніх людей, то сьогодні вони відзначаються і у людей більш молодого віку.

 

- Євген Маратович, які симптоми можуть говорити про необхідність пройти ендоскопічне обстеження?

- Слід звернути увагу на: наявність в сім'ї родичів, у яких був виявлений рак шлунка або кишківника; похилий вік пацієнта; наявність скарг з боку роботи шлунково-кишкового тракту (неясні болі в животі, порушення апетиту, безпричинне схуднення, порушення стільця, зміна кольору калу, зниження рівня гемоглобіну та ін.). Такі пацієнти повинні обов'язково звернутися до свого сімейного лікаря, який направить на первинне або контрольне обстеження.

 

- Який спектр досліджень ви проводите?

- Головним чином це ряд діагностичних процедур: фіброгастродуоденоскопія (ФГДС), або ендоскопічне обстеження слизової оболонки стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, і фіброколоноскопія (ФКС), тобто ендоскопічне обстеження товстої кишки. При необхідності в ході процедури проводиться біопсія (взяття частинки тканини для мікроскопічного дослідження). Крім того виконуються лікувальні маніпуляції, такі як: зупинка кровотечі, видалення сторонніх тіл, санація бронхів та ін. Таке дослідження у більшості випадків дозволяє без додаткового обстеження встановити точний діагноз і призначити правильне лікування.

 

- Яка техніка використовується?

- Фіброгастроскоп, колоноскоп, бронхоскоп, термозонд вся апаратура імпортного виробництва, яка дозволяє вести відеозапис досліджень, фотофіксацію зображень і зберігати інформацію на цифровому носієві. Наши можливості відповідають завданням, що спрямовані на раннє виявлення і попередження раку.

  

- Ендоскопічна діагностика проводиться амбулаторно?

- Так звичайно. А в ті дні, коли лікарня здійснює чергування по місту, організовано цілодобове чергування лікаря-ендоскопіста для надання допомоги під час поступлення хворих з шлунково-кишковими кровотечами, неуточненим больовим синдромом, підозрою на проривну виразку, з чужорідними тілами в глотці і стравоході і т.д. Також хотілося б відзначити, що сучасні ендоскопічні процедури переносяться пацієнтами зазвичай безболісно. При необхідності фіброгастродуоденоскопію ми можемо проводити, застосовуючи місцевий анестетик, що дозволяє зменшити блювотний рефлекс і неприємні відчуття при проходженні зонда. Але це буває рідко, в більшості випадків такої потреби не виникає.

 

Також в лікарні серед інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику онкології, застосовується цистоскопія (для візуального огляду стінок уретри, сечового міхура і осередків сечоводів без проведення ендоскопічних маніпуляцій) та ультразвукове обстеження (УЗД передміхурової залози, органів черевної порожнини, заочеревинних лімфатичних вузлів, нирок, щитоподібної залози, молочних залоз, органів малого тазу у жінок та ін.).

 

Як зазначає завідуюча відділенням функціональної та ультразвукової діагностики Олена ШЕВЧЕНКО, ультразвукова діагностика дозволяє вивчити тканини і органи для своєчасного виявлення пухлин, запальних процесів, кіст та інших порушень структури. Дана методика відрізняється доступністю, простотою і практично відсутністю до неї протипоказань. Її можна охарактеризувати як найпростішу та швидку в ранній діагностиці раку.

 

За словами лікаря, досить великі можливості надає УЗД в діагностиці раку молочної залози,  щитоподібної залози (і паралельно спостереження за характером змін в збільшених лімфатичних вузлах шийно-надключичної області); в діагностиці раку органів черевної порожнини, жіночих статевих органів та ін.

 

Основними методами лабораторного скринінгу, що дозволяють запідозрити наявність злоякісної пухлини у пацієнтів, які не пред'являють жодних клінічних скарг, є дослідження онкомаркерів (наприклад, PSA-тест, діагностує рак передміхурової залози) і цитологічне дослідження (рання діагностика раку шийки матки), - розповідає біолог

клініко-діагностичної лабораторії лікарні Юлія ОСАДЧА.

                                          

Фахівець також зазначає, що в цьому році лікарня придбала гематологічний аналізатор, який дає можливість виявлення захворювань крові, в тому числі гострих лейкозів. Разом з тим обов'язковим при підозрі на онкологію залишається і звичний загальний аналіз крові, який не є специфічним, але допомагає лікарю встановити правильний діагноз.

 

Підсумовуючи вищевикладене, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Світлана Пшенична акцентує:

- З 1 квітня у повному обсязі почне працювати Програма медичних гарантій перелік медичних послуг, який держава гарантує пацієнтові безкоштовно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен укласти декларацію з лікарем первинки і отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Як вже зазначалося вище, серед послуг, що включені у цей пакет, є ті, які спрямовані на раннє виявлення онкологічних захворювань. Це і консультування пацієнтів з підозрою на новоутворення, ендоскопічна, інструментальна, лабораторна діагностика новоутворень та передпухлинних патологій, проведення консультацій лікарями інших спеціальностей і т.д. Тобто, пацієнтам сьогодні потрібно розуміти, що тепер саме сімейний лікар (терапевт або педіатр), з яким ви уклали декларацію це ваш основний і первинний консультант по здоров'ю, і зв'язок із вторинною допомогою здійснюється через направлення вашого лікаря. Якщо це планове обстеження, вас запишуть на найближчу вільну дату, а в разі гострого стану обстеження може бути проведене в день звернення.

 

Розмовляла Тетяна Кондакова

Про лікарню

Стаціонарна служба